Over kastelen en monniken in Malle

DEN BOER OP
Het kasteel de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het domein omvat een 16e-eeuws kasteel, een prachtig park met vijver, vroegere ijskelder en immense mammoetboom. Ga op verkenning in het park met de Erfgoedapp en ontdek meer over dit prachtige domein. Je kan het verhaal van het kasteel volgen met ‘Den Boer Op’, een wandeling van 3,5 km doorheen het park. Onderweg kom je te weten hoe dit heide en landbouwgebied evolueerde naar een kasteelpark.

Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen dit verhaal ook spelenderwijs ontdekken met het Kasteleinpad. Stein, de kastelein, vertelt je in de Erfgoedapp heel wat weetjes over het  kasteel en nodigt je uit om opdrachten op te lossen. Zin in een leuke combinatie van leren, doen en spelen? De iets jongere kindjes kunnen, op dezelfde wandeling, met het Speurpad op zoek gaan naar de dieren in het bos. Ontdek de 14 dierensilhouetten langs de wandelroute. Vind je ze allemaal terug?

TRAPPISTENPAD
Al sinds 1794 weiden de monniken hun leven aan gebed en arbeid in Westmalle. Ze breidden de oorspronkelijke boerderij uit tot een priorij, die later werd verheven tot abdij. Ook vandaag nog leven de monniken (of ‘trappisten’ in de volksmond) hier een teruggetrokken leven van rust en contemplatie. 

De wereldbekende Westmalle wordt nog steeds binnen de muren van de abdij gemaakt, en heeft daarom het label ‘Authentic trappist product’. Ook de omgeving van de abdij werd gevormd door de monniken. De klinkers in de dreef naar de abdij werden door monniken gemaakt, de Sint Bernarduskapel werd door hen opgericht en het Molenbos wordt onder toezicht van hen onderhouden. 

Het Trappistenpad is een wandeling van 7,5 km die start aan de dreef naar de hoofdingang van de abdij. Onmiddellijk kom je in een oase van rust terecht. In dit bosrijk gebied kan je nog rustig kuieren, kom je weilanden tegen en zie je de eekhoorns van boom naar boom rennen. 

Alle info vind je op www.toerisme-malle.be of in het toerismekantoor.

Toerisme Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
+32 3 310 05 14
toerisme@malle.be
www.toerisme-malle.be