Arendonk, natuurlijk!

Kom je graag tot rust in ongerepte natuur, probeer dan zeker Arendonk eens.

Zo vertrekt het Natuurwandelpad aan knooppunt 47 aan het bruggetje over De Wamp, in het centrum en toch pal in het groen. Je belandt vrijwel meteen op een knuppelpad door moerassig gebied, waarna het parkgebied via het heemmuseum, de Toremansmolen en de Academie met beeldentuin aansluit op natuurgebied Lokkerse Dammen. Verder kronkelend langs De Wamp betreed je na de uitkijktoren natuurreservaat Het Goorken. Dit moerasgebied herbergt zowel laagveen, heide en rietlanden als open water, wilgen- en gagelstruiken. Zeldzame dieren, zoals de prachtige vlinder heideblauwtje, vinden er een veilig nest. Duik na een stukje kanaaldijk in natuurgebied De Hooyput, waar je met een beetje geluk wilde orchideeën kan spotten. Bosranden, weides en akkers begeleiden je ten slotte terug naar de dorpskern.

Domeinbos Hoge Vijvers herbergt geen vijvers, wel 500 hectare bos, graslanden en akkers. Aan knooppunt 11 (Mierdseweg) kan je je wandeling starten. Honden aan de leiband, al kan je trouwe viervoeter zich eerst nog even uitleven in de losloopzone. Een wandeling starten kan echter ook aan parking De Wouwershoeve (De Lusthoven 58). Zowel de Talanderwandeling als de Grenswandeling vertrekken er. Geniet van de stilte en de combinatie van bossen en weidse uitzichten. Op zoek naar zeldzame natuurpracht ontdek je mogelijk plantensoorten zoals de grondster, duizendguldenkruid, tandjesgras en mannetjesereprijs. Ook de nachtzwaluw, de geelgors en de levendbarende hagedis bevolken het gebied.Over de landsgrens trekt de Grenswandeling door de heide en stuifduinen van het Zwartven. Hoge Vijvers op een aparte manier beleven doe je door te paalkamperen of te overnachten in ‘De Nachtzwaluw’, een omgebouwde werfkeet aan De Wouwershoeve.

Landschap De Liereman in het grensgebied van Oud-Turnhout en Arendonk is één van de oudste natuurgebieden in Vlaanderen. Je wan-deling starten doe je aan het bezoekerscentrum of vanuit de Arendonkse natuurgebieden. De Korhaan en Het Rode Goor, twee natuurgebieden waarin het heideherstel volop bezig is, en het weidevogelsgebied De Brakeleer maken deel uit van het omvangrijke Landschap De Liereman.

Toerisme Arendonk
Vrijheid 29
2370 Arendonk
+32 14 40 90 69
toerisme@arendonk.be
www.arendonk.be