Vier gezellige Kempense dorpen voor de prijs van één

De Kempen kent veel mooie en gezellige dorpen. In Lille krijg je met Gierle, Poederlee, Wechelderzande en dorp Lille zelf maar liefst vier van die gezellige dorpen voor de prijs van één. Alle vier zijn ze de ideale uitvalsbasis voor een fietstochtje of een fikse boswandeling. Wanneer je moe maar voldaan je wandelschoenen losknoopt of je fiets parkeert, laden de bruisende café’s en restaurants in de vier dorpen je batterijen weer op.

Wie Lille zegt, zegt De Lilse Bergen. Jaarlijks kamperen er honderden vakantiegangers. En met goed weer vind je er tijdens het weekend duizenden zwemmers en zonnebaders. Maar de vier dorpen van Lille hebben nog veel meer te bieden dan De Lilse Bergen. De gemeente ligt op de rand van de Kempense Heuvelrug. Eén vierde van het grondgebied van Lille is bossen en heide. Door haar groene karakter met vier prachtige natuurgebieden heeft Lille een bovengemeentelijke uitstraling op toeristisch en recreatief vlak. De vele fiets-, ruiter-, en wandelpaden zijn terecht erg populair bij sportievelingen.

Geniet van een kapel met een eeuwenoude legende
Wanneer je door de Poederleese bossen dwaalt, bots je ongetwijfeld op de Heggekapel. Gebouwd in 1442 is dit het oudste gebouw van de gemeente. Verdiep je zeker even in de bijhorende geschiedenis van de gestolen kelk en vijf gewijde hosties.

Kom graan malen in de windmolen
In deelgemeente Gierle kan je met of zonder gids de beschermde dorpskern ontdekken. De oude jeneverstokerij, de Kempense schuur, het oude stamcafé van Louis Neefs … ogen te kort. Fiets of wandel daarna zeker door naar de prachtig gerenoveerde windmolen ‘In Stormen Sterk’. Elke laatste zondag van de maand malen de molenaars er graan.

Ontdek de getormenteerde achtzalighedenboom
De Achtzalighedenboom vlakbij de Rollekensberg in de Lilse bossen is al jaren een toeristische trekpleister. De boom dankt zijn naam aan het feit dat hij oorspronkelijk acht stammen had. Door de jaren heen verloor de boom al enkele stammen. Volgens een verhaal zouden stropers een stam hebben afgezaagd om zich te wreken op een boswachter. Enkele jaren geleden sneuvelde een andere stam tijdens een storm. De boom bevindt zich in een uniek natuurgebied waar adders nog je pad kunnen kruisen.

Adem geschiedenis rond Kasteel Hof d'Intere
Kunstzinnige zielen zoals schilders en dichters vonden in de 19e eeuw inspiratie op en rond het Kasteel Hof d’Intere in Wechelderzande. Op het einde van die bewuste eeuw ontstond er een kunstenaarskolonie. Wandel door het dorp en de prachtig vernieuwde tuin van het kasteel. En kom er alles over te weten.

Meer info
Toerisme Lille, Rechtestraat 44
Tel. 014 88 20 10
www.lille.be/toerisme

Gepubliceerd op 30 september 2020