Ontdek de groene driehoek Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau

Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau serveren een wervelend wandelnetwerk. Te midden van een adembenemend groen decor staan deze gemeenten garant voor hoogstaand erfgoed, grillige grenzen (uniek in de wereld) en groene kolonies met een eeuwenoude geschiedenis. Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau vullen elkaar perfect aan. Ze weten als geen ander hun troeven te combineren tot een ontspannend en boeiend bezoek. Kom wandelen, ontdekken én proeven van deze topcombinatie.

Hoogstraten
Met het Begijnhof en de Sint-Katharinakerk bezoek je in Hoogstraten twee prachtige historische pareltjes. Het Begijnhof staat, meer dan verdiend, op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het is een oase van rust te midden van het levende stadscentrum. De Sint-Katharinakerk is het decor voor een meesterlijke collectie 16de-eeuwse kunstschatten zoals wandtapijten, koorbanken en glasramen die wereldwijd worden geprezen. Vanuit het centrum wandel je zo de groene omgeving in, maar geniet zeker eerst van een lekker streekbier en bijpassend gerecht, bereid door gepassioneerde Hoogstraatse topchefs.

Baarle-Hertog-Nassau
Benieuwd waarom CNN, BBC of New York Times zich staan te verdringen in een schijnbaar alledaags dorp? Wil je weten waarom ‘uniek’ hier echt wel op zijn plaats is? Zak dan af naar Baarle-Hertog-Nassau. In deze enclavegemeente loopt de grens België-Nederland kriskras door wegen, huizen en tuinen. Enclaves vind je op meer plaatsen in de wereld, maar zoals de grens haar grilligheid toont in Baarle is het ongezien. Combineer je bezoek met een stevige wandeling, een zalig verwarmd terras en de gekende Brabantse gastvrijheid.

Merksplas
Merksplas- en Wortel-Kolonie zijn plekken met een heel bijzonder verhaal. Dit beschermd landschap is een belangrijke waarde in de geschiedenis van landlopers, armoedebestrijding en het gevangeniswezen. Het interactieve bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas vertelt je het hele verhaal van beide kolonies. Bekijk filmfragmenten, luister naar persoonlijke en authentieke verhalen van landlopers of vlieg virtueel boven de kolonie. En vergeet ook niet te genieten van de prachtige natuur. Gegidste wandeling of bezoek op eigen tempo, te voet of met de fiets, het kan allemaal. Wortel-Kolonie wordt wellicht Unesco Werelderfgoed in de zomer van 2021. Zorg dat je er als eerste bij bent.

Meer info
Toerisme Hoogstraten: www.hoogstraten.be
Toerisme Baarle-Hertog-Nassau: www.toerismebaarle.com
Toerisme Merksplas: www.toerismemerksplas.be

Gepubliceerd op 30 september 2020