De mooiste picknickplaatsen vind je in Balen

De gemeente Balen, met haar deelgemeente Olmen en vele verschillende gehuchten, heeft heel wat mooi erfgoed in de aanbieding. Te beginnen met de Sint-Andrieskerk, maar ook enkele 18e- en 19e-eeuwse burgerhuizen, het voormalig gemeentehuis en de verschillende watermolens. Maar los daarvan is de heimat van De Kruiers ook een trekpleister voor wandelaars. Getuige daarvan is alvast het succes van onderstaande, meermaals bekroonde, wandelingen.

Wandeling van het jaar 2018: Keiheuvelwandeling
De Keiheuvelwandeling (5 of 11,6 km), dat zijn spectaculaire zandvlakten die je even naar de Sahara katapulteren, heerlijk stille plekjes en een hangmat om even uit te blazen, gezonde boslucht en een zee van purperen heidebloempjes. Na nauwelijks enkele stappen in de Keiheuvel opent zich een weids landschap met zandvlakten, vijvertjes en duingraslanden, omzoomd door verleidelijk geurende dennenbomen. De bloeiende struikheide kleurt dieppaars. Het duinenlandschap mag dan als een woestijn ogen, vergis je niet, het zit vol leven. De Keiheuvel vormt een hotspot voor insecten en vogels, van de boomleeuwerik tot de nachtzwaluw. Aanrader: huur bij vrijetijdscentrum De Kruierie een hangmat en las op een van de meest fotogenieke plekjes een pauze in.
Startpunt: Parking recreatiedomein Keiheuvel, 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14, Balen

Schepswandeling
In 2012 was De Schepswandeling nog Wandeling van het Jaar. Deze vertrekt aan de Sint-Odradakapel voor een zalige tocht van 6,9 km langs het wandeltraject Kempense Landduinen. Genieten van de natuur kan je onder andere op het knuppelpad over een moeras en achter de vogelkijkwand. Je kan even uitrusten op enkele rustbanken of picknicken op ‘Het eilandje’, uitgeroepen tot één van de 10 mooiste picknickplaatsen van de provincie Antwerpen, op 50 meter van de Zillendijk.
Startpunt: Parking Scheps, Halflochtdijk
Ook vanuit deelgemeente Olmen kan je in het natuurgebied Scheps geraken. Volg vanaf het centrum van Olmen de Broekstraat gedurende 1,5 km.

Natuurgebied Griesbroek
In het Griesbroek wandel je in het gevarieerde landschap van de Grote Netevallei, tussen Hulsen en Olmen. Naast de Grote Nete stroomt ook de Heiloop door het gebied. Vanaf de Straalmolen heb je zicht op een cultuurlandschap met kleinschalige landbouw. Voor de wandeling in het Griesbroek zijn waterdichte laarzen aan te raden. Je steekt de Heiloop over en komt meteen in moerassig gebied terecht. Daarbij loop je langs een vijver die al gedeeltelijk een natuurlijk uitzicht heeft gekregen. Vervolgens geniet je van de boorden van de prachtige meanderende Grote Nete. Je steekt de rivier over en wandelt dan verder door het noordelijke cultuurlandschap, met afwisselend naaldbos, weiden, broekbos en enkele visvijvers.
Startpunt: Herberg ’t Rustpunt, Sint Anneke 3, Olmen

Info en reservatie
Toerisme Balen, Bevrijdingsstraat 1
Tel. +32 14 74 40 50
www.ontdekbalen.be

Gepubliceerd op 30 september 2020