Bosbaden

“Waarom eens geen interessante tweedaagse wandeltocht maken”, dachten we op een blauwe maandag. En dat hebben we gedaan. Voor de echte wandelliefhebbers. Vertrekkend aan Spoorhuis in Weelde Station, wandelend tot aan de Buitenman in Lage Mierde. Heerlijk overnachten en ’s anderendaags langs de zuidkant van het Gewestbos Ravels terug naar Weelde. Vijftig kilometer onversneden wandelplezier in onze eigenste fantastische regio.

Bosbaden   Bosbaden

Wie nog niet langs Spoorhuis in Weelde gepasseerd is, moet dringend eens een uitstapje plannen. De locatie is werkelijk fantastisch, aan het oude station van Weelde. Hier begint de tweedaagse die je al snel langs de militaire loodsen en het bijhorende vliegveld brengt. Eigendom van de NAVO en nog steeds een gedroomd oefenterrein voor Belgische en internationale troepen. Maar van straaljagers en bommenwerpers is al vele jaren geen sprake meer. De natuur verdeelt en heerst nu. Zo bewijzen de reeën die — met wat geluk — je pad kruisen.

Arbeid Adelt

De velden van Weelde brengen je langs ‘Arbeid Adelt’, een prachtige stellingmolen uit 1850. De wandeling gaat verder richting het Gewestbos Ravels, het begin van een fascinerende tocht doorheen de Kempische natuur. Gesitueerd op voormalige heide met vennen is dit de ideale habitat van reeën en ander wild. Maar je vindt er ook een ganse populatie van vogels, amfibieën en insecten. Het gebied is erg uitgestrekt maar tevens heel afwisselend van natuur. Ideaal om de rust helemaal terug te vinden. Je wandelt langs grote dreven maar ook door smalle paadjes, alsmaar verder richting Nederland.

Via het Gewestbos steek je de grens over richting Lage Mierde in het mooie domein van Landgoed De Utrecht, bestaande uit naaldhoutbossen, heiderestanten en landbouwgrond. Moet het gezegd dat deze uitgestrekte bossen alle stress uit je lijf halen?

De Buitenman

Door weiden en velden kom je zo toe in Lage Mierde en De Buitenman, de eindstemming van de eerste wandeldag. Na deze fikse wandeling is dit de ideale plaats om je batterijen op te laden voor de terugweg van morgen. Het is een biologisch boerengoed met een 400 jaar oude boerderij waar je kan proeven en genieten van typische boerderijproducten. Bij een knapperend haardvuur en wat romantisch kaarslicht geniet je van heerlijke streekgerechten. Proef zeker de huisgemaakte appeltaart. Wat een aanrader!

Zwartven

Na een supervers ontbijt ben je helemaal klaar om de terugweg aan te vatten, met zo’n 28 kilometer nog net wat langer dan de heenweg. Maar geen nood. De natuur blijft tot de verbeelding spreken. Echt waar, dit is de natuur op haar best. Je passeert Zwartven, een gebied dat in 2004 werd open gekapt zodat het zand terug kon gaan stuiven. Hierdoor hebben tal van bijzondere dieren en planten hun weg teruggevonden naar het gebied. Denk hierbij aan de heikikker, de rugstreeppad en de levendbarende hagedis.

Je passeert nu de noordkant van de Hoge Vijvers in Arendonk en de zuidkant van de Ravelse Staatsbossen, ongetwijfeld het meest avontuurlijke deel van de tweedaagse wandeling met vele kleine en smalle paadjes. Deze brengen je naadloos tot het Kanaal Dessel-Schoten. De wandeltocht gaat verder richting het Turnhouts Vennengebied, een belangrijk en erg mooi heidegebied met vennen, heide en graslanden.

Via Klein Kuylen wandel je door tot aan het gekende Bels Lijntje. Klein Kuylen verwijst naar de Kempische klei die hier aangetroffen wordt, kleikuilen, al zijn de meeste kuilen met de tijd poelen geworden. Dit is een speeltuin voor kikkers, padden, salamanders en libellen. Zo komen we aan de laatste rechte lijn van onze tweedaagse, het Bels Lijntje, de oude spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout en sinds vele jaren ook een erg gesmaakt fietspad.

Eindplaats is tevens de plaats van vertrek, Spoorhuis in Weelde-Station. Vijftig kilometer later. Neem het gerust aan, je zal tijdens deze wandeling versteld staan van de prachtige natuur. Allemaal in onze mooie Kempen.

Praktisch

Deelname is mogelijk vanaf 1 april op de beschikbare data. Je verblijft in een uitstekende B&B. Je gaat met eigen vervoer naar het vertrekpunt. Alle vertrekpunten hebben gratis parkeerplaatsen en je dineert ’s avonds in het vertrekpunt van de volgende dag. Bij ieder vertrekpunt ontvang je een Lekkerstappen-wandelroute van 20–28 km, je lost vragen op en zet foto’s in de juiste volgorde. Inbegrepen is een driegangenmenu + overnachting + ontbijt + één lunchpakket + twee wandelroutes, parking, wifi. Niet inbegrepen: dranken, verblijfstaks, reis- en annulatieverzekering.

Prijzen

April tot en met oktober:
€ 97 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 127 p.p. op basis van een singlekamer

November tot en met maart:
€ 85 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 115 p.p. op basis van een singlekamer

Info en reserveren kan via info@lekkerstappen.be of op het nummer 0032 (0)472 40 19 90.